Sunday, 14 February 2010

Valentine Day's Bukan Budaya/Cara Hidup Umat Islam
14 Februari sudah pastinya harga bunga ros akan jauh lebih mahal daripada hari-hari biasa. Begitu juga dengan pakej-pakej istimewa yang disediakan oleh kebanyakan restoran dan hotel. Tidak ketinggalan juga radio dan tv menyiarkan rancangan istimewa bersempena dengan Hari Valentine atau Hari Mengingati Kekasih ini. Setiap tahun pada hari ini ramai pasangan kekasih akan meraikannya.

Bunga ros dan kadang-kadang berserta hadiah seperti coklat akan diberi kepada pasangan masing-masing. Di samping itu ada juga yang pergi makan malam bersama. Paling kurang pun ucapan sayang akan dilafaz atau dinyatakan melalui sms, email atau kad pada tanggal 14 Februari ini. Semua ini adalah untuk menzahirkan perasaan hati kepada pasangan yang disayangi.

Bolehkah hari Valentine diraikan oleh umat Islam?Apakah hari Valentine itu? Siapakah Valentine sebenarnya? Kenapa ianya dikenali sebagai hari memperingati kekasih? Bila dan bagaimanakah sambutan ini bermula? Kenapa pada 14 Februari? Bolehkah hari Valentine ini disambut oleh umat Islam? Sebenarnya terdapat beberapa cerita tentang hari kekasih ini. Beberapa orang ulama juga telah membuat kenyataan mengenai hukum menyambut hari kekasih ini.

Berikut disenaraikan beberapa penulisan yang berkaitan dengan persoalan di atas;

Catatan Pendita
Perayaan Valentine’s Day Atau Hari Kekasih
Al-Islahonline
Pandangan Islam Terhadap Hari Valentine
Utusan Malaysia
Murtad Sambut Hari Kekasih
Utusan Malaysia
Haram Sambut Hari Kekasih
Mutiara Hati
Valentine's Day, Apa Pandangan Islam?
Dunia Hatiku
Sambutan Yang Mengarut!
Wadah Wanita Islam
Usah Terperangkap Jerat Cinta Valentine
Jabatan Mufti Negeri Selangor
Hukum Menyambut Valentine's Day
Mohd Hariri
Sambutan Hari Kekasih Salah Di Sisi IslamDisunting dari :http://blog.azhad.com/2007/02/hari-valentine.htmlNo comments:

Post a Comment